25 Şubat 2011 Cuma

ich möchte çiğ köfte

        Kişiyi her an bir çiğ köfte krizi tutabilmekte, zira sabah kahvaltıda bile rahatlıkla tüketebiliyorum. uğruna yüzlerce defa evde yapmayı denediğim ve içine bir kimyacı edasında onlarca baharat kattığım bu muhteşem tadın tarifini kendimce paylaşmam gerektiğini düşündüm. kimisi çiğ köfte susuz olur,kimisi sulu olur dese de biz kendi bildiğimiz tarifi yapalım,görelim bakalım,sonumuz ne olacak.
        Bence makbul olanı; güneydoğudan getirtilmiş olan acı biber salçası, pul biber ve isot ile yuğrulmuş olanıdır. Ayrıca sızma zeytinyağı ve kaliteli nar ekşisi ile yuğurmakda fayda vardır. Ayrıca baharatların iyice renginin çıkması ve daha koyu bir kıvam için baharatları (isot ve pul biberi ) limon suyu ve zeytinyağında bekletilmelidir.
         Hayatımda yediğim en güzel çig köfte diyarbakır da ofis semtinde şu an adını hatırlayamadığım ufak bir dükkanın karanlık ve basık asma katındaydı. o muhteşem tadı, sıcak lavaşa ve bol yeşilliğe sarıp acılı ezmeye bandığımda ise kendimden geçmiştim ve saatlerce ağzımdaki aroması kaybolmamış ve bende bol miktarda mutluluk hormonu salgılamış olan bir yiyecektir bu çiğ köfte. büyük şehirlerde satılan çiğ köftelerde gıda boyası kullanıldığı için kendi tarifimi uygulamaya inatla devam edeceğim.
Malzemeler:
         Yarım paket ince bulgur,1 büyük sogan (rendelenmiş ya da rondo dan geçirilmiş),1 diş sarımsak, 5 kaşık acı biber salçası, 3 kaşık domates salçası, 6 kaşık isot (isteğe bağlı olarak miktar değiştirilebilir), 2 kaşık pul biber, 4 kaşık Sızma zeytinyağı, Nar ekşisi, Limon, Taze soğan, 3 adet yumurta ile yapılmış omlet (bunu çiğ et yerine kullanıoruz), Kimyon, Kara biber, Kırmızı biber, Sumak, Yenibahar, Köri, Tarçın, Taze Nane yaprakları, Kekik, Tuz, İceberk ya da marul, Kıyılmış Maydonoz, Jalepeno turşusu, Yuğurmak için kafamıza bandana ,markette bulabilirseniz eldiven.

       Çiğ köfte için söylenebilecek tek bir tarif var; bütün malzemeleri kariştirip yuguralım.detaylara gelirsek öncelikle bulgura sıcak su ekleyip şişmesini sağladıktan sonra.çiğ et yerine yani protein yerine kullanacağım yumurtalarla yagda omletimi yapıp soğumaya bırakıyorum.ardından bütün malzemeleri hazırlayıp ya da kıyıp,minik kaselerde toplamak daha bir düzen sağlıyor mutfağımda.yuğurma yapılacak tepsimizin içinde,isot ve pul biberi; zeytinyagı,nar ekşisi ve limon suyunda iyice renginin çıkması için bekletioruym.ardından soğan rendesi ve sarımsaklarımı,salçaları içine koyduktan sonra bulguru ekliyorum.bütün baharatları da göz kararı ile ekledikten sonra yuğurma işlemi başlamalı.tarifimizin içinde pişmemiş bir ürün olmadığı için asla miğdemizi bozmayacaktır.sonlara doğru omletimizi de ekleyip yugurmaya devam ettikten sonra. En son yeşilliklerimizi de malzememize katıp bol yeşillikle servis yapıyoruz.afiyet olsun…

1 yorum:

  1. çiğ köfteyı hatayda yemeden çiğ köfte yemiş olmazsınız

    YanıtlaSil